De 17-jarige Randy besloot in 1965 om zo lang mogelijk wakker te blijven. Na 24 uur staken de eerste symptomen van slaaptekort al de kop op. Randy's concentratievermogen zwakte af en hij slaagde er niet meer in bepaalde voorwerpen op de tast te herkennen. Randy hield vol, maar zijn handelingen werden steeds meer ongecoördineerd. Zijn geheugen liet hem in de steek en na enkele dagen leed hij aan hallucinaties. Ook zijn humeur werd als maar slechter en op het einde was Randy volledig paranoïde.
Na het experiment hernam Randy zijn slaappatroon en gelukkig hield hij er geen mentale of lichamelijke schade aan over. In sommige gevallen kan een langdurig slaaptekort leiden tot hormonale verschuivingen en in uitzonderlijke gevallen zelfs de dood.
Slaaptekort wordt gelinkt aan diabetes en obesitas. De gemiddelde volwassene heeft 7 à 8 uur slaap nodig, een kind tot 10 uur. Volgens een Amerikaanse studie lijden 30 procent van de volwassen en 66 procent van de kinderen aan slaaptekort. Onderzoeken hebben aangetoond dat een slaappatroon met minder dan 6 uur slaap per nacht het risico op een beroerte met 4,5 keer doet toenemen.
Geen reacties gevonden.